Are you need IT Support Engineer? Free Consultant

Full Stack Developer: хто це, чим займається, скільки заробляє та яким ним стати

  • By test
  • March 7, 2024
  • 10 Views

Вважається, що людина здатна стати професіоналом в будь-якій сфері, якщо витратить на неї не менше 10 тисяч годин. Насправді стати фулстек-розробником початкового рівня можна в кілька разів швидше. У цій статті детально Вакансія Middle/Senior Full Stack Developer (C# / Vue.js) розповімо про те, хто такий ‍Fullstack Developer і які завдання він виконує. А також поговоримо про плюси, мінуси та перспективи цієї професії. Сподіваємося, наша стаття допоможе тобі визначитися з напрямом навчання та швидше перейти в IT. Зрештою, пам’ятайте, що ніщо не замінить практику.

FSD повинен також мати Soft Skills:

Робота фулстек-розробника підготує вас до цього. Як і в будь-якій професії в IT сфері, фулстекам потрібно багато вчитися, адже технології швидко змінюються, знання застарівають. Не зайвим буде підтягнути англійську, адже актуальна інформація з веб-розробки з’являється саме англійською. Та й самі прибуткові проекти сконцентровані в англомовному сегменті. Зберігання інформації та робота з БД – невід’ємна частина завдань фулстек-розробника.

хто такий senior full stack developer

Міф 6. Опанувати професію Full-stack розробника можна дуже швидко

Так от, крутий FullStack розробник — це той, кому подобається й перше, й друге. Якщо казати про backend-частину, як і у випадку з frontend, щоби розбиратися, потрібно вивчити основи роботи інтернету. Наприклад, як працюють протоколи HTTP/HTTPS, браузер, DNS, а також доменні імена та хостинги. Читайте про управління процесами, потоками та паралелізмом, базовими командами термінала та основними концепціями мережі. Одним із важливих етапів вашого навчання буде знайомство з базами даних і логіки роботи з ними. Багато розробників задоволені тим, що вони можуть гнучко обирати лише ті великі проєкти, які їм дійсно цікаві.

хто такий senior full stack developer

Список книг, які допоможуть вам на шляху до FullStack

хто такий senior full stack developer

Штучний інтелект перебуває на гребені хвилі, перетворюючись на незамінного помічника в ІТ-індустрії. Завдяки автоматизації багатьох завдань AI-інструменти дозволяють економити час … Full Stack Developer – справжня людина-швейцарський ніж зі світу IT, який здатний вести проект від початку і до кінця. Подивися програму онлайн-курсу з Fullstack-розробки з нуля від GoIT, щоб зорієнтуватися щодо програми й термінів навчання.

Fullstack-розробник: переваги професії

Справ по вуха – це точний опис його стану на кожний робочий день. Вузькоспеціалізовані фахівці завжди будуть кращими у своїй ніші. Навряд чи вам вдасться повністю зануритися у ту чи іншу мову чи технологію, тож ви завжди будете вміти менше, ніж розробник конкретного напряму. Базові знання DevOps дають змогу закрити увесь стек веброзробки. Ключове тут — знати основи системного адміністрування, Docker та Kubernetes для запуску застосунків, AWS MS чи Azure для хостингу застосунків.

  • Вивчивши її, я став повноцінним фул-стек розробником і тепер можу поділитися базовою інформацією про цю професію.
  • Є просто маса прикладів, коли закоренілі гуманітарії переходили в IT і досягали відмінних результатів за короткий час.
  • Їхня медіанна оплата праці становить 2800 USD і 5000 USD відповідно, що на кілька сотень доларів перевищує зарплату фулстеккерів.
  • «Останній зараз дуже популярний, зустрічається у вимогах приблизно 80% вакансій.
  • Це один з оптимальних шляхів для становлення вас як фулстек-розробника.

Які є поради, щоб подолати хвилювання на співбесіді?

Подібна вакансія може з’явитися в кількох випадках. Наприклад, це стартап, якому необхідно швидко запуститися. Або ж продукт уже розробили, і наразі потрібна тільки підтримка. Тоді замість команди з фронтенд- та бекенд-розробників бізнесу простіше найняти одну людину, яка швидко розбереться у логіці продукту та оперативно вноситиме зміни.

Це універсальний розробник, що має майстерно володіти усіма стеками. Насправді, в цьому огляді ви бачили, що можна глибоко спеціалізуватись на декількох ключових стеках. Проте це не скасовує знання на доброму рівні інших стеків. Дослідження Stackoverflow на початок 2020 року показує, що тих FSD, хто активно шукає роботу, значно менше, ніж інших ролей, — 15,7%. Бюро трудової статистики США (U.S. Bureau of Labor Statistics) дослідило, що до 2024 року кількість робочих місць за FSD зросте зі 135 тис.

А далі опановуйте знання на практиці за правилом Learning by doing” – Олексій Голубєв, Team Lead Full-stack Developer в GlobalLogic. Поширеною є думка, що Full-stack розробників не існує, а ті, хто такими називаються, насправді не відповідають вимогам цієї спеціальності. Фулстек може підібрати оптимальну систему для зберігання даних та оптимізувати роботу з ними.

Сьогодні ви розробляєте простий сайт для коханої піцерії в містечку на 50 тисяч жителів, а завтра працюєте над додатком для найбільшого інтернет-магазину в країні – максимум свободи. Git особливо зручний при роботі в команді. Для розробки навіть досить простого веб-додатки необхідно вміти структурувати код, розділяти файли і дані в базі.

хто такий senior full stack developer

Єдині, хто помітно виділяються – BackEnd девелопери рівня Middle та Senior. Їхня медіанна оплата праці становить 2800 USD і 5000 USD відповідно, що на кілька сотень доларів перевищує зарплату фулстеккерів. Проєкти, завдання та шляхи їх реалізації можуть бути дуже різними, тож фулстек-розробник має менше ризиків вигоріти через рутину. Від мови бекенду залежить спеціалізація фулстек-розробника. Вибір мов доволі великий, розглянемо декілька найбільш популярних. Також варто пам’ятати, що Fullstack це не тільки про Web.

Якщо відповісти на поставлене вище питання «Чи варто Junior ставати Full Stack Developer» цифрами, то серед цих вакансій 19% — з бажанням отримати спеціаліста з досвідом від 5 років. Переважна більшість (майже 44%) роботодавців все ж розглядає Middle-фахівців з досвідом від 3 до 5 років, і майже 28% готові працювати з розробниками, що мають досвід 1-3 роки. Новачків з досвідом до року — майже не шукають (3%). Корисними будуть онлайн курси з Full Stack Development із закріпленням ментора та гнучким графіком. Особливо корисно, коли у розклад включаються практичні проєкти (наприклад, University of Phoenix дуже вміло включає в розклад командну роботу над проєктами).

Це може бути виснажливим і вимагати часу й зусиль. Бути спеціалістом широкого профілю може також означати, що ви не станете глибоким експертом у якійсь конкретній царині (або станете, про це теж поговоримо далі). Відповідь проста – оберіть найбільш близький до вас варіант професії та вивчіть необхідні технології за допомогою різних ресурсів, або підіть на курси full stack розробників. Радимо зробити свій вибір на користь освітньої IT-платформи ITVDN – тут ви зможете знайти 90% усіх потрібних вам відео курсів за будь-яким із обраних напрямків. Наприкінці статті ми залишимо корисні посилання на всі спеціальності, які допоможуть вам у вивченні ремесла Full-stack.

Отримані знання обов’язково закріплюйте на практиці, особливо в команді. За даними Stackoverflow, загальносвітова медіана трохи скромніша — $4500 на місяць. Full Stack розробник може створити з прототипу повноцінний MVP (мінімальний життєздатний продукт). Професія Full-stack developer, як і багатьох інших спеціалістів у сфері ІТ, оповита міфами.

Фулстек-розробник – це фахівець, який може розробити і реалізувати власний проект «під ключ». І йому для цього не доведеться збирати цілу команду. Жоденfront end і back endрозробник не володіє такою ж універсальністю і самостійністю в роботі. Фулстек розробник має справу з великим набором технологій і може замінити собою кількох більш вузьких фахівців. Тому і попит наfullstack розробників в сучасних компаніях стає дедалі більше.

Інтерфейси комунікації з користувачем можуть бути різні (Embdedded, IoT, Desktop, емейл, чат-бот, проста адмінка, тощо), іноді Web Frontend-у не потрібно взагалі. Хоч Web найчастіше й хочуть (з анімаціями і красивими переходами). Проте не всім потрібен варіант з (No)SQL + REST, а все решта на Frontend-і.

Робота в кращіх IT командах https://wizardsdev.com/